Gołąbek ametystowy

Gołąbek ametystowy (Russula amethystina)

© Chamois huntress – stock.adobe.com

Gołąbek ametystowy (Russula amethystina) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o zapachu jodoformu i łagodny w smaku.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach iglastych. Rośnie w pobliżu jodły lub świerku.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-12 cm średnicy.

Kapelusz fioletowy, czerwony, liliowy. W środku ciemniejszy z żółtymi plamami. Kształt najpierw półkulisty, później rozpostarty i wklęsły.

Blaszki żółtawe, szerokie, zatokowo wycięte.

Miąższ jest biały i kruchy.

Trzon biały, żółtawy lub brązowawy.

Podobne gatunki

Podobny go jadalnego gołąbka tureckiego, u którego brak żółtych plam.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Gołąbek ametystowy
Russula amethystina

Smak: brak danych

Zapach: jodoform

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Zapach jodoformu i łagodny w smaku. Kapelusz fioletowy, czerwony, liliowy. W środku ciemniejszy z żółtymi plamami. Blaszki żółtawe, szerokie, zatokowo wycięte. Miąższ jest biały i kruchy. Trzon biały, żółtawy lub brązowawy.

Symbioza

Świerk pospolity
(Picea abies)
Jodła pospolita
(Abies alba)
Gołąbek kruchy
Russula fragilis

Smak: ostry

Zapach: owocowy

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Ma owocowy zapachu i ostry smak. Kapelusz różowy, liliowy, fioletowy lub nawet niebieskawy, jaśniejszy na skraju. Środek ciemny, często szarawy lub zielonkawy. Brzeg prążkowany. Blaszki białawe. Miąższ jest biały, kruchy. Trzon białawy, kruchy.

Smak: orzechowy

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
V VI VII VII IX
Inne cechy

Bez wyraźnego zapachu, ma orzechowy smaku. Kapelusz w kolorze mięsa, czerwonawy, różowawy, liliowo-brązowy, często z rdzawymi plamami. Skraj kapelusza bez skórki (około 1 mm, widoczne są białe ząbki), u starszych owocników z prążkami. Skórka łatwo schodzi

Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)
Świerk pospolity
(Picea abies)

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Świerk pospolity
(Picea abies)
Jodła pospolita
(Abies alba)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników gołąbka ametystowego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-06, GAT-639067




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.